Julkaistu

Kahdeksan gigatavun Raspberry Pi 4 julkaistu

Raspberry Pi 4 B

Raspberry Pi -säätiö on julkaissut 8 GB version suositusta Raspberry Pi 4 B -tietokoneesta. Versio on ollut alusta alkaen suunnitelmissa, mihin jopa ohjemateriaaleissa on viitattu. Tähän mennessä sitä ei ole pystytty toteuttamaan, koska sopivaa muistipiiriä ei ole ollut saatavissa. Tilanne muuttui tänä vuonna, kun Micronilta ilmestyi 8 gigan LPDDR4-muistipiiri. Tämäkään ei ole vielä Raspberry Pin puolesta yläraja, vaan jopa 16 gigan muistipiiri olisi hyödynnettävissä.

Muitakin parannuksia on tehty. Virrankulutusta on pienennetty, ja oletettavasti samalla olisi vähentynyt myös nelosta vaivannut lämpeneminen. Raspberry Pin voi uudella firmwarella käynnistää myös verkosta PXE-buutilla tai USB-massamuistilta (jälkimmäinen ominaisuus on vielä beta-astella, ohje Vadelma Piin sivuilla). Grafiikan puolelta Raspberry Pi 4 B on nyt virallisesti OpenGL ES 3.1 -yhteensopiva. Vulkan-ajuri on kehitteillä.

Käyttöjärjestelmän osalta Raspbian on vaihtanut nimensä muotoon Raspberry Pi OS. Vaikka Raspberry Pi 4 on arkkitehtuuriltaan 64-bittinen, Raspberry Pi OS jaetaan kuitenkin 32-bittisenä versiona, joka on yhteensopiva kaikkien tähänastisten Raspberry Pi -laiteversioiden kanssa. Ainoa rajoitus on, että yksittäinen prosessi voi käyttää kerralla enintään 3 GB muistia. Chromen käyttäjien ei kuitenkaan tarvitse huolestua, sillä jokainen välilehti on oma prosessinsa.

Jos haluaa ottaa 64-bittisestä arkkitehtuurista kaiken irti, käytettävissä on esimerkiksi Ubuntu tai Gentoo. Myös Raspberry Pi OS:stä on beta-asteella 64-bittinen versio.

Vadelma Piin valikoiman jatkoksi laite tulee näillä näkymin kesäkuun alussa hintaan 99,90 € (sis. alv).

Linkki viralliseen uutiseen

Muokattu 28.5.2020 klo 14: lisätty maininta 64-bittisestä Raspberry Pi OS:stä
Muokattu 29.5.2020 klo 8.50: maahantuoja olikin nopea! Saamme erän jo kesäkuun alussa!