Julkaistu

Raspberry Pi Pico

Raspberry Pi -säätiö on julkistanut oman mikrokontrollerinsa, RP2040, ja siihen pohjautuvan moduulin nimeltä Raspberry Pi Pico.

Pico on suunniteltu täydentämään tähänastisia Raspberry Pi -tuotteita. Mikrokontrollerin käyttökohteet ovat hieman erilaisia kuin tietokoneen, jollainen jopa Raspberry Pi Zero on. Mikrokontrolleri suorittaa periaatteessa vain yhtä ohjelmaa, siinä missä tietokoneessa ajetaan käyttöjärjestelmää ja sen päällä koko joukkoa erilaisia ohjelmia. Tästä seuraa, että mikrokontrolleri täytyy ohjelmoida tehtäväänsä periaatteessa alusta alkaen – käytännössä avuksi tarjotaan erilaisia kirjastoja ja ohjelmointiympäristöjä, joissa on valmiita toimintoja hyödynnettäväksi.

Raspberry Pi Picolle on tarjolla MicroPython- ja C/C++-kehitysympäristöt. Molempiin on englanninkieliset ohjeet Raspberry Pi -säätiön sivuilla.

Picon tekniset tiedot ovat seuraavat:

 • RP2040 -mikrokontrolleri, Raspberry Pi -säätiön suunnittelema
 • Mikrokontrollerissa kaksiytiminen Arm Cortex M0+ -prosessori, kellotaajuus enimmillään 133 MHz
 • 264 kB SRAM-muistia, 2 MB flash-muistia
 • Pico-moduulin voi juottaa suoraan piirikortille
 • USB 1.1 -liitäntä, toimii sekä isäntänä että USB-laitteena
 • Vähävirtaiset uni- ja horrostilat
 • Helppo ohjelmointi, Pico näkyy USB-massamuistilaitteena
 • 26 kpl GPIO-nastoja
 • 2 SPI- ja 2 I2C-kanavaa, 2 x UART, 3 x 12-bit ADC, 16 ohjattavaa PWM-kanavaa
 • Tarkka kello ja ajastin
 • Lämpöanturi
 • Kiihdytetyt liukulukukirjastot
 • 8 kpl ohjelmoitavia I/O (PIO) -tilakoneita

Jos nyt kerran on käytettävissä tietokone, jossa voi kätevästi ajaa valmiita ohjelmia, mihin sitten tarvitaan mikrokontrolleria, jonka muistiin ei mahdu edes keskimääräinen webbisivu?

Ensinnäkin Picossa on sellaisia lisälaitteita, jotka isommasta Raspberry Pi -sarjasta puuttuvat kokonaan, kuten ADC-muuntimet. Toisekseen eräät tehtävät vaativat tarkkaa ajoitusta. Voi olla, että pulssi pitää ajoittaa mikrosekunnin tarkkuudella. Tässä tulee vaikeuksia tietokoneella, joka ajaa useita ohjelmia yhtäaikaa. Käyttöjärjestelmä voi keskeyttää ohjelman suorituksen tai ohjelma voi joutua odottamaan tarvitsemansa resurssin vapautumista. Koska mikrokontrollerissa pyörii vain yksi ohjelma, tällaisia ongelmia ei tule. (Tietysti tietokoneenkin voisi yhtä hyvin ohjelmoida vastaavalla tavalla. Jos joku muistaa minkälaista oli tietokoneen käyttä DOS-aikana, silloin PC toimikin periaatteessa näin. Mikrokontrolleri on kuitenkin suunniteltu alusta pitäen juuri tällaiseen käyttöön, toisin kuin nykymuotoinen PC tai edes isompi Raspberry Pi.)

Entä milloin näitä saa meiltä? Heti kun vain saamme niitä itse varastoon – tarkkaile kaupan sivuja!