Julkaistu

Testissä: Deltacon USB-latausasema

Testissä: Deltacon USB-latausasema

Kaupassa on uutuutena Deltacon nelipaikkainen USB-latausasema. Koska Raspberry Pi on tarkka virtalähteestään, latausasemaa testattiin monella tavalla.

USB-väylän nimellisjännitehän on 5 volttia. Moni puhelimen laturiksi tarkoitettu virtalähde päästää kuitenkin jännitteen notkahtamaan hyvinkin alas kun USB-liittimestä otetaan virtaa – puhelimen akun lataukseen ei tarvita kuin vähän yli 4 volttia, joten pieni alimitoitus ei yleensä haittaa. Lopullinen latauksen säätöhän tapahtuu vasta puhelimessa, laturin tehtävä on vain toimittaa riittävästi sähköä. Raspberry Pin jännitteenvalvontapiiri rupeaa kuitenkin varoittelemaan jo siinä vaiheessa kun jännite alittaa 4,7 volttia. Jos virtalähde on hyvin tehty, siitä voi ottaa etiketissä mainitun nimellisvirtansa ennen kuin valvontajännite alittuu. Jos taas virtalähde on alimitoitettu, tämä 4,7 volttia alittuu jo alle puolella kuormalla.

Deltacon nelipaikkaisen latausaseman nimellisvirta on 7 ampeeria. Materiaalin mukaan siinä on kaksi 2,4 ampeerin ja kaksi yhden ampeerin paikkaa. Ne on merkitty tabletti- ja puhelinsymboleilla.

Ensin latausasemaan liitettiin Raspberry Pi 4 B, jota kuormitettiin niin, että CPU:n kuorma saatiin nousemaan 100 prosenttiin tai lähelle sitä. Mukana oli grafiikkaa kuormittavia ohjelmia, kuten YouTube-video Chromium-selaimessa ja Minecraft. Prosessorikuormaa tuottivat Mathematica ja LibreOffice. Samalla tarkkailtiin Raspberry Pin GPIO-nastojen 4 ja 6 jännitettä. Se ei siis saisi pudota alle 4,7 voltin.

Jännite pysyi hyvin kurissa pelkän Raspberry Pin ollessa liitettynä. Sitten latausasemaan liitettiin latautumaan puhelin ja tabletti. Laitteet latautuivat ja jännite pysyi vieläkin sallituissa rajoissa. Maksimi oli 5,1 voltin luokkaa. Minimi hipoi 4,7 volttia, muttei juuri mennyt sen alle, edes vahvassa kuormituksessa ja kahden laitteen latautuessa.

Seuraavaksi testattiin kahta Raspberry Pi 4 B:tä. Toinen oli edellä mainittu kuormituskoelaite, toinen kaupan SD-kortinkirjoitin, jossa Node Redillä kirjoitetaan Raspbian tai NOOBS SD-kortille. Molemmat toimivat moitteettomasti eikä kuormitus saanut edelleenkään aikaan varoituksia alijännitteestä. Tällä kertaa ei ollut muita laitteita latauksessa.

Sitten testattiin paljonko yksittäisestä portista voi ottaa virtaa ennen kuin viereisen portin antama jännite notkahtaa alle 4,7 voltin. Tämä vaikuttaa siihen montako laitetta latausasemaan voi kytkeä yhtäaikaa. Tulos oli, että kun yhdestä 1 A portista otti noin 3,6 A, niin vasta silloin viereisen 1 A portin jännite oli pudonnut lähelle Raspberry Pin varoitusrajaa. Siihen, paljonko yhtä porttia voi kuormittaa ennen kuin sen oma jännite laskee alle raja-arvon, vaikuttaa käytännössä se miten paksulla tai ohuella johdolla laite on liitetty – ohuessa johdossa syntyy enemmän jännitehäviötä, eli suomeksi ohut johto pystyy kuljettamaan vähemmän ampeereita.

Latausaseman kuormitettavuus kokonaisuudessaan on ilmoitetut 7 A – siinä vaiheessa oikosulkusuojaus toimii, eli sininen merkkivalo sammuu ja virta katkeaa. Tämän voi ottaa vaikka yksittäisestä portista, mutta rajaa lähestyttäessä kyllä kaikkien porttien jännite rupeaa laskemaan rajusti.