Julkaistu

Raspberry Pin käyttö ilman näyttöä

Raspberry Pin käyttö ilman näyttöä

Usein Raspberry Pi rakennetaan sellaiseen laitteeseen, johon näyttöä ei oikein pysty liittämään. Laitteen pitäisi siis toimia ilman paikallista näyttöä ja näppäimistöä – englanniksi “headless”. Tähän pääsemiseksi on kaksi vaihtoehtoa: joko määrittelee asetukset ensin näytön ja näppäimistön kanssa valmiiksi, tai sitten säätää jo muistikorttia kirjoittaessa asetukset niin, että RasPi liittyy suoraan verkkoon ja odottaa SSH-yhteyksiä. Helpointa on tietysti ensin liittää näyttö ja näppäimistö ja säätää kaikki valmiiksi suoraan siitä. Joskus kuitenkin voi olla mukavampaa kun verkkoyhteys on valmiiksi määritelty.

Tarvitset seuraavat:

 • WLAN-reitittimen, DSL-modeemin tai muun purkin, joka jakaa DHCP:llä osoitteita verkkoon liittyville laitteille. Yleensä tällainen on, mutta jos tietokoneesi on liitetty esim. USB-tikulla suoraan mobiililaajakaistaan, niin tämä ohje ei suoraan sovellu.
 • RasPille käyttöjärjestelmän. Tässä ohjeessa keskitytään Raspbianiin. NOOBS on tarkoitettu käytettäväksi näytön kanssa – sekin on kyllä mahdollista automatisoida, mutta se on hieman eri juttu ja menee tämän kirjoituksen aiheen ohi.
 • Ohjelmat, joilla pakattu image-tiedosto puretaan ja kirjoitetaan muistikortille – esim. Etcher.
 • WLAN-reitittimesi tms. purkin hallintatunnuksen ja -salasanan tai muun keinon selvittää verkkoon viimeksi liittyneen laitteen osoite, esim. puhelimeen asennettu Fing-sovellus.

Vasta kirjoitetulta muistikortilta avataan boot-niminen osio. Sinne tehdään pari pikkumuutosta:

 • Tee boot-osion pääkansioon tyhjä tiedosto nimeltä ssh – tämä käy Linuxissa ja Macissa komennolla touch ssh ja Windowsin komentokehotteessa esim. copy nul ssh – tai sitten vaikka tallentamalla Notepadissa tyhjä tiedosto nimellä ssh ilman tiedostopäätettä. (Jos Notepad antaa automaattisesti tiedostolle nimen ssh.txt, muuta nimi.)
 • Jos haluat, että RasPi menee automaattisesti WLANiin, tee samaan paikkaan tiedosto nimeltä wpa_supplicant.conf ja kirjoita sinne seuraavanlainen sisältö. Korvaa WLANisi nimi ja WLANisi salasana oikeilla arvoilla:
  ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
  update_config=1
  country=FI
  network={
      ssid=”WLANisi nimi
      psk=”WLANisi salasana
      scan_ssid=1
  }
  Nämä tiedostot voit tietysti pitää tallessa ja kopioida tulevillekin muistikorteille.
 • wpa_supplicant.conf pitää kirjoittaa tekstieditorilla, joka ei jätä tiedostoon ylimääräistä muotoilua – Notepad, Mousepad, TextEdit, nano, vim… ja erityisesti Windowsissa katsoa että nimeksi ei jää wpa_supplicant.conf.txt.
 • Jos haluat liittää RasPin vain langalliseen lähiverkkoon, wpa_supplicant.conf-tiedosto ei ole tarpeellinen – jätä se silloin pois, mutta liitä verkkokaapeli.

Tämän jälkeen buutataan Raspberry Pi, jolloin sen pitäisi liittyä verkkoon.

Sitten voitkin tarkistaa IP-osoitteen joko Fing-sovelluksella (kunhan puhelimesi on liittyneenä samaan reitittimeen kuin RasPi) tai sitten menemällä WLAN-reitittimesi asetuksiin ja tarkistamalla sieltä annetut IP-osoitteet. 

Nyt voit kirjautua sisään komennolla ssh pi@ip-osoite – esim. ssh pi@192.168.20.36, jos reitittimesi on jakanut sellaisen osoitteen Raspberry Pillesi. Oletussalasana on sama kuin yleensä, raspberry.