Julkaistu

Tee oma VPN-serveri Raspberry Pi:stä PiVPN:n avulla

Tee oma VPN-serveri Raspberry Pi:stä PiVPN:n avulla

Raspberry Pi on oiva laite VPN-palvelimen rakentamiseen. Laitteessa on tarpeeksi suorituskykyä pyörittämään yksinkertaista VPN-palvelinta ja samalla voidaan hyödyntää laitteen Ethernet-porttia (sekä WLAN-yhteyttä Raspberry Pi 3 Model B-mallissa tai lisälaitteena ostettuna).

VPN:n avulla voit lähettää ja vastaanottaa dataa julkisissa verkoissa, mutta oletkin samalla oikeasti yhdistettynä omaan yksityiseen verkkoon. Esimerkkitilanne on jos käytät julkista WLAN-verkkoa kaupungilla, muut käyttäjät kyseisessä verkossa saattavat nähdä liikenteesi, mutta jos käytät VPN-palvelua niin liikenteesi enkryptataan yksityisen tunnelin kautta ja yhteys näyttää kuin olisit yhdistetty nettiin käyttäen kotiverkkoasi (tai missä VPN-palvelimesi sijaitsee).

PiVPN on todella helppo valmis paketti Raspberry Pi:n asentamiseen VPN-käyttöön. Oikeastaan asennuksessa on vain kaksi vaihetta:

  1. Asenna Raspbian valmiiksi laitteelle (Jessie tai Jessie Lite, molemmat käy)
  2. Aja komento terminaalissa: “curl -L https://install.pivpn.io | bash”

Ylläoleva komento lataa skriptin PiVPN:n sivuilta ja ajaa sen. Sen jälkeen ruudullesi aukeaa lyhyt asennusohjelma asetuksien määritystä varten.

PiVPN käyttää OpenVPN-protokollaa, ja sille löytyy asiakasohjelmat usealle eri käyttöjärjestämälle. Lähdekoodi ja Windows-asennusohjelmat löytyvät OpenVPN.net-sivustolta. Androidille löytyy esim. OpenVPN for Android ja iOS:lle OpenVPN Connect